Alkohol in zakon


Mladoletne osebe

Mladoletnim osebam je uživanje alkohola prepovedano, saj je pitje alkohola za mladoletnike škodljivo.

Enaka količina alkohola bo imela na organizem otroka ali mladostnika mnogo večji učinek kot na odraslo osebo, saj so njihova telesa še v procesu rasti in razvoja. Prav to pa je razlog, da obstajajo zakoni, ki postavljajo starostno mejo za nakup alkohola v trgovinah in lokalih.

V Sloveniji je osebam, mlajšim od 18 let, prepovedana prodaja, strežba in posredovanje alkoholnih pijač, trgovec pa ni dolžan prodati ali postreči alkoholne pijače, dokler mu kupec ne omogoči vpogleda v veljavno osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje.

Alkohol in vožnja

Alkohol vstopa neposredno v krvni obtok, zato je njegov vpliv na reakcije zelo hitro opazen: refleksi se upočasnijo, vidno polje se zmanjša, poveča pa se težnja k podcenjevanju tveganja in nevarnosti. Zato obstajajo omejitve za vožnjo pod vplivom alkohola. Osnova za te omejitve je koncentracija alkohola v krvi (meri se v gramih etanola na liter krvi). V Sloveniji je na podlagi zakona o prometu dovoljena najvišja vrednost 0,5 promila, z izjemo pri posameznih kategorijah voznikov, pri katerih prisotnost alkohola v krvi sploh ni dovoljena.

V povprečju vsaka dodatna merica alkohola poveča količino alkohola v krvi za 0,02 do 0,03 g/l, tako da je dovoljena zakonska omejitev hitro dosežena. Končna koncentracija alkohola v krvi pa je odvisna tudi od let in spola osebe, od uživanja hrane in od mnogih drugih dejavnikov.

Če oseba med uživanjem alkohola nekaj pojé, bo hrana nekoliko upočasnila absorpcijo alkohola, ne bo pa pospešila njegove presnove. V praksi to pomeni, da prekomerno uživanje alkohola v večernih urah lahko povzroči, da imamo tudi zjutraj v krvi še vedno visok odstotek alkohola. Pomislite na to, preden sedete za volan!