Dejstva o alkoholu

Vse, kar morate vedeti o tem, kaj je alkohol, kako ga pridelujejo in kateri so najpogostejši miti.

Prikaži več

Alkohol in vi

Spoznajte, kaj se dogaja z vašim telesom, ko pijete alkohol, in na kakšen način ga lahko odgovorno uživate.

Prikaži več

Kako se o alkoholu pogovoriti z otroki?

Alkohol je samo za odrasle. Spoznajte, kako se z otroki pogovarjati o alkoholu – zavedajte se tveganja, seznanite se z razlogi, zaradi katerih mladoletniki uživajo alkohol, in preberite nekaj nasvetov o tem, kaj morate kot starši narediti, ko zalotite mladoletnika pri uživanju alkohola.

Prikaži več

Vsaka alkoholna pijača je alkohol – zavedajte se, koliko ste popili
Pomembna je količina čistega alkohola, ki jo vsebuje neka alkoholna pijača, in ne količina tekočine, ki jo popijete. Zato je najpomembneje spremljati število zaužitih enot alkohola.
V alkoholni pijači je kemična substanca, ki jo imenujemo etanol ali etilni alkohol. Za pridobivanje etanola morajo žita, sadje ali zelenjavo izpostaviti procesu fermentacije (v katerem kvasovke ali bakterije reagirajo s sladkorji v hrani, na ta način pridobljena produkta pa sta etanol in ogljikov dioksid).

Vino se proizvaja s fermentacijo sadja, predvsem grozdja, medtem ko so fermentirana žita, kot sta ječmen in rž, osnova za pivo in večino žganih pijač. Žgane pijače dobijo z destilacijo. Na ta način odstranijo del vode, s čimer dosežejo višjo stopnjo alkohola in močnejšo aromo.

Na okus in kakovost določene pijače pa seveda vplivajo tudi druge sestavine in posebnosti procesa proizvodnje.

Na koncu je ves alkohol v vaši pijači, ne glede na to, ali uživate pivo, vino ali žgano pijačo, etanol ali etilni alkohol. Najpomembneje je torej, koliko čistega alkohola boste zaužili, in ne, katero pijačo pijete. Ne pozabite, da se pri alkotestu vsaka alkoholna pijača odraža na enak način...Prikaži več...