Alkohol in vi

Sestava pijače

Pomembno si je zapomniti, da je vsaka alkoholna pijača pravzaprav – alkohol. Alkohol se ne deli na »blag« in »močan«. Ni pomembno, ali pijete pivo, vino ali žgano pijačo, pač pa to, koliko čistega alkohola zaužijete.

Ko greste na zabavo in želite spremljati, koliko popijete, bodite pozorni na količino čistega alkohola (etanola), ki ste ga vnesli v organizem oz. na število popitih enot alkohola. Pri izračunu si lahko pomagate z aplikacijo Wise Drinking.

Kaj pomeni ABV ali ALC/VOL?

To je vsebnost alkohola v pijači (ang. alcohol by volume). Izraža se v odstotkih, s čimer lažje ugotovimo, koliko alkohola vsebuje določena pijača. Višji je odstotek, višja je koncentracija alkohola v tej pijači. Pivo v največ primerih vsebuje približno 5 % alkohola, vino med 10 in 14 %, žgane pijače pa približno 40 % alkohola.

Kaj je standardna pijača?

Standardna pijača ne predstavlja specifične alkoholne pijače ali tipa kozarca. Standardna pijača predstavlja enoto, s katero izražamo količino alkohola v različnih vrstah pijače. To je koristen način za spremljanje količine popitega alkohola. V večini evropskih držav velja dogovor, da je standardna enota alkohola 10 gramov čistega alkohola, kar je tudi uporabljena merska enota na naši spletni strani.

Presnova alkohola

Telo ima edinstven način, da zaužit alkohol predela z odstranitvijo njegovih stranskih produktov. Levji delež tega dela opravijo jetra in močni encimi, ki jih organizem vsebuje.

Ko alkohol prispe do želodca, ta spodbudi pospešeno izločanje kisline ter encima alkohol-dehidrogenaza ali ADH. V želodcu se predela le del alkohola, ki ste ga popili, medtem ko največji del potuje v tanko črevo, od tam v krvni obtok in nato v jetra. Jetra so odgovorna za odstranjevanje do 90 % stranskih produktov, ki so nastali ob zaužitju alkohola. Preostali del alkohola pa se izloči iz telesa z dihanjem, urinom in znojem – zato lahko zavohamo, da je nekdo užival alkohol.

Koliko časa potrebuje telo, da odstrani alkohol?

Jetra potrebujejo približno eno uro, da predelajo in odstranijo eno enoto oziroma 10 g alkohola. Nič ne more pospešiti tega procesa. Če zaužijete več kot 10 gramov alkohola v eni uri, ta ostane v krvnem obtoku, preden se v jetrih razgradi in nato odstrani iz organizma.

Ali se vsi ljudje po zaužitju alkohola počutijo enako?

Ne. Kako se boste po pijači počutili, je odvisno od večjega števila dejavnikov. Najpomembneje je, koliko ste resnično popili. Pomembno je torej vedeti, koliko alkohola vsebuje vaša pijača. Pomembni pa so tudi ostali dejavniki, na primer vaše splošno počutje, zdravstveno stanje in ali ste pred zaužitjem alkohola jedli.

Obstaja še ključna razlika med moškimi in ženskami. Glede na razlike v konstituciji med spoloma imajo ženske za razliko od moških v organizmu manjši odstotek telesne tekočine. Ker je v njihovem telesu manj tekočine, v kateri bi se lahko alkohol razredčil, to pomeni, da je koncentracija alkohola v organizmu višja in ženske hitreje občutijo učinek alkohola.

Kaj povzroča opitost?

Alkohol je snov, ki vpliva na razpoloženje. Vpliva na živce, ki prenašajo sporočila skozi telo, tako da jih upočasni. Več kot pijete, močnejši bo učinek. Alkohol vpliva na dele možganov, ki so odgovorni za samonadzor, zaradi česar ljudje pogosto postanejo bolj sproščeni.

Etanol je opojni del alkohola, njegove molekule pa so tako drobne, da lahko vstopajo med možganske celice, kjer lahko motijo nevrotransmitorje, ki omogočajo vse možganske aktivnosti. Če pijete prehitro, bo alkohol začel »preplavljati« vaše možgane.

Ko alkohol prodira v možgane in osrednji živčni sistem, na srečo pošlje opozorilne signale, in če te znake opazite pri sebi ali pri prijateljih, zmanjšajte uživanje alkohola ali popolnoma prenehajte s pitjem.

Zadnje, kar bi si želeli, je izguba nadzora nad telesom ali obisk v bolnišnici. Težji primeri močnega opijanja se namreč lahko končajo z zastrupitvijo, komo ali celo s smrtjo.

Reakcije se bodo upočasnile in več kot boste spili, slabša bosta vaša orientacija in ravnotežje. Vaš govor lahko postane nerazumljiv, vid pa nezanesljiv ali dvojen. Če ste veliko spili, se lahko na okolico odzivate zelo čustveno – postanete lahko bolj nasilni ali jokavi. Ker je vaša presoja oslabljena, vas lahko zanese v nepredvidene situacije – od plesa na mizi do zbujanja na neznanem kraju. Kar se pod vplivom alkohola lahko zdi kot dobra ideja, se v realnosti lahko izkaže za nespametno ali celo nevarno dejanje.

Kateri so glavni opozorilni znaki opitosti?

  • Občutek vrtoglavice,
  • izguba rdeče niti pogovora,
  • slabo ravnotežje,
  • dvojna slika.

Na te znake bodite pozorni tudi pri svojih prijateljih.

Ne uživajte alkohola na prazen želodec. Poskusite se izogniti pitju do dna ‒ »na eks«, ker tako težje spremljate, koliko pijete. Držite se svojega ritma, med dvema alkoholnima pijačama spijte brezalkoholno pijačo, kar vam bo pomagalo upočasniti pitje alkohola, vašemu telesu pa dalo priložnost, da predela alkohol, ki ste ga že popili.

Katere so nevarnosti pri opitosti?

Uživanje alkohola do opitosti poveča tveganje, da pristanete na urgenci, se zapletete v pretep, se ne vrnete varno domov, vas oropajo ali utrpite druge neprijetnosti. Če ste vi ali vaš prijatelj pod vplivom alkohola, pazite eden na drugega. Preden greste od doma, vedno načrtujte, kako se boste vrnili domov in prihranite dovolj denarja za taksi.

Čeprav se ljudje z visokim pragom tolerance do alkohola ne počutijo hitro opite, še vedno tvegajo, da škodujejo svojemu zdravju.

Kaj je »opijanje« (ang. binge drinking)?

Opijanje je izraz, ki se uporablja za opisovanje pitja večjih količin alkohola naenkrat z namenom opijanja. Pojav je značilen za mladostnike in predstavlja škodljiv način pitja alkohola.

V smislu zlorabe alkohola je koristno opisati škodljive posledice uživanja alkohola v situacijah, kot sta »uživanje alkohola do opitosti« ali »iti ven z namenom, da se opijemo«. Svetovna zdravstvena organizacija je definirala prekomerno pitje kot zaužitje šestih ali več standardnih pijač naenkrat, pri čemer se moramo zavedati, da se mera za standardno enoto v različnih državah lahko razlikuje.

Ne glede na to, katero definicijo uporabimo, lahko pitje do opitosti in pogosta izpostavljenost organizma večjim količinam alkohola poškodujeta možganske celice mnogo bolj kot redno uživanje manjših količin alkohola.

Kaj je alkoholna toleranca?

Alkohol manj vpliva na ljudi, ki ga redno pijejo, ker se je njihov organizem nanj navadil. Da bi dosegli enak učinek opitosti z alkoholom, morajo tako spiti več. Ta pojav imenujemo razvijanje tolerance na alkohol.

Kaj je koncentracija alkohola v krvi?

Koncentracija alkohola v krvi (KAK) opisuje količino alkohola v krvnem obtoku. Ko oseba pije alkoholne pijače, se alkohol skozi trebušno steno in črevesje absorbira v krvni obtok. Krvni obtok vodi alkohol v možgane, potem pa se prenese v jetra, ki alkohol razgradijo. V povprečju lahko jetra razgradijo eno enoto alkohola na uro. Več kot zaužijemo alkohola, večja bo njegova koncentracija v krvi. Vendar se dejanski čas, ki ga potrebuje organizem za presnovo alkohola, razlikuje od osebe do osebe.

Policija z alkotestom ugotavlja, koliko ste popili oz. kolikšna je koncentracija alkohola v krvi. Koncentracija 0,03 pomeni, da ima oseba 0,03 g alkohola na vsakih 100 ml (0,1 l) krvi.

Če potujete v tujino, preverite tisti del zakona o prometu, ki obravnava uživanje alkohola, ker se dovoljena koncentracija alkohola v krvi razlikuje od države do države. Združene države Amerike in Velika Britanija dovolijo koncentracijo največ 0,08 g, medtem ko ima večina evropskih držav omejitev pri 0,05 g (na Švedskem 0,02 g). Vsekakor pa svetujemo, da ob uživanju alkoholnih pijač nikoli ne vozite.

Kaj se dogaja v vašem telesu, ko pijete?

Možgani Vid Sluh Sluh Srce Želodec in črevesje Mehur Jetra Reproduktivni organi
Premikajte miško po sliki in odkrijte učinke, ki jih lahko ima alkohol na različne dele telesa.