Dejstva o alkoholu

Kaj je alkohol?

Alkohol se pogosto uporablja kot sopomenka za pijače, ki vsebujejo etanol ali etilni alkohol, kamor sodijo vsa piva, vina in žgane pijače. Alkohol nastane med procesom fermentacije, njegova kemijska formula pa je CH3CH2OH, kar pomeni, da je sestavljen iz ogljika, vodika in kisika (vsebuje torej t. i. OH skupino).

Kako se proizvaja alkohol?

Da bi dobili etanol, morajo žita, sadje ali zelenjavo izpostaviti procesu, ki se imenuje fermentacija, natančneje alkoholna fermentacija ali alkoholno vrenje. To je biokemični proces, v katerem se ogljikovi hidrati, v ožjem pomenu glukoza oz. sladkor, spremenijo v etanol in ogljikov dioksid. Vino se proizvaja s fermentacijo sadja, predvsem grozdja, medtem ko so fermentirana žita, kot sta ječmen in rž, osnova za pivo in večino žganih pijač.

Žgane pijače dobijo z destilacijo. Na ta način odstranijo del vode, s čimer dosežejo višjo stopnjo alkohola in močnejšo aromo.

Alkohol je alkohol!

Vsaka alkoholna pijača, ne glede na to, ali gre za pivo, vino ali žgano pijačo, vsebuje etanol oz. etilni alkohol. Na okus in kakovost pijače pa vplivajo še ostale sestavine.

Pomembno si je zapomniti, da je alkohol vedno alkohol. »Varnejše« oblike alkoholnih pijač ne obstajajo, saj je pomembno le, koliko čistega alkohola popijete, in ne, s katero vrsto alkoholne pijače ga zaužijete.